Fællesudvalget for Erhvervsrettede Velfærdsuddannelser

Erhvervsuddannelser og AMU-uddannelser på det pædagogiske område og social- og sundhedsområdet

Billede
FEVU-uddannelse

Fleksibel social- og sundhedshjælperuddannelse

En supplerende vej til faglært social- og sundhedshjælper

FEVU har udviklet et attraktivt tilbud til ufaglærte, som ønsker at blive faglært social- og sundhedshjælper, og som har brug for at tage uddannelsen i bidder og med fleksibel varighed. Fleksibel social- og sundhedshjælper er et uddannelsestilbud, der supplerer de øvrige uddannelsesveje til social- og sundhedshjælper.

Fleksibel social- og sundhedshjælper består af fire obligatoriske arbejdsmarkedsuddannelser og én valgfri arbejdsmarkedsuddannelse, hvor deltagerne kan vælge mellem tre arbejdsmarkedsuddannelser. Den samlede varighed af arbejdsmarkedsuddannelserne er 15 uger.

FEVU anbefaler, at uddannelserne tages i rækkefølge, da uddannelserne er udviklet med fokus på progression i læring.

Målgruppe
Målgruppen er ufaglærte, som ønsker at blive faglært social- og sundhedshjælper, og kan have behov for fleksibelt tilrettelagt uddannelse eller en længere uddannelsesvej fx på grund af sprogstøtte.

Fleksibilitet
Fleksibiliteten består i, at varigheden af uddannelsesforløbet kan strækkes i op til 4 år ved behov, mens deltageren veksler mellem beskæftigelse og arbejdsmarkedsuddannelserne. Deltager kan på et hvilket som helst tidspunkt overgå til erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper, hvis deltageren opnår en uddannelsesaftale. Uddannelsesforløbet kan påbegyndes, inden deltageren er fyldt 25 år, og inden deltageren har opnået 2 års relevant erhvervserfaring.

Godskrivning
Efter at have gennemført de fem arbejdsmarkedsuddannelser, med en samlet varighed på 15 uger, får deltageren godskrevet 15 af de 17 ugers skoleundervisning på hovedforløbet til social- og sundhedshjælperuddannelsen. 

Fagligt indhold
Fleksibel social- og sundhedshjælper har samme faglige indhold og niveau, som skoleundervisningen på hovedforløbet til social- og sundhedshjælper.

Når deltagerne har gennemført de 5 arbejdsmarkedsuddannelser, skal deltageren til realkompetencevurdering (RKV) på skolen, hvor deltagerne skal kunne dokumentere 2 års relevant erhvervserfaring jf. bilag 1 i bekendtgørelse til social- og sundhedshjælper. Herefter kan ansøgeren optages på den afsluttende skoleperiode på 2 uger på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper, hvor certifikater i førstehjælp og brandbekæmpelse tages og den afsluttende prøve aflægges. Når den afsluttende prøve er bestået, udstedes uddannelsesbevis som faglært social- og sundhedshjælper.

Nederst på denne side har FEVU udviklet spørgsmål/svar om fleksibel social- og sundhedshjælper.

 

Grafik Fleksibel SOSU-hjælper

 

Spørgsmål og svar

Indhold i fleksibel social- og sundhedshjælper

Spørgsmål: Er der forskel på indholdet i arbejdsmarkedsuddannelserne i fleksibel social- og sundhedshjælper og indholdet i de uddannelsesspecifikke fag på hovedforløbet på social- og sundhedshjælperuddannelsen?

Svar: Nej. Arbejdsmarkedsuddannelserne er udviklet, så indholdet i de obligatoriske og valgfri uddannelsesspecifikke fag på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper stemmer overens 1:1. Dog kan deltagerne kun vælge mellem tre valgfri arbejdsmarkedsuddannelser, som har indhold svarende til de valgfri uddannelsesspecifikke fag på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper.

Spørgsmål: Er kvaliteten i fleksibel social- og sundhedshjælper identisk med erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper?

Svar: Ja. Arbejdsmarkedsuddannelserne er udviklet, så indholdet i de obligatoriske og valgfri uddannelsesspecifikke fag på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper stemmer overens 1:1. FEVU anbefaler, at uddannelserne tages i rækkefølge (FSSH1, FSSH2, osv.), da uddannelserne er udviklet med fokus på progression i læring.

Det kan med fordel overvejes lokalt, hvordan man bedst understøtter, at medarbejdernes nye viden og kompetencer omsættes i praksis på arbejdspladsen, i takt med at medarbejderen udvikler sit faglige niveau via arbejdsmarkedsuddannelser.

Spørgsmål: Hvordan bliver en medarbejder faglært gennem fleksibel social- og sundhedshjælper?

Svar: Der er fire betingelser, der skal være opfyldt for at blive faglært via fleksibel social- og sundhedshjælper:

  • Dokumentation for at 5 arbejdsmarkedsuddannelser i 'FSSH' er gennemført/bestået
  • Dokumentation for 2 års relevant erhvervserfaring jf. bilag 1 i bekendtgørelse om social- og sundhedshjælper.
  • Gennemført det afsluttende forløb/skoleperiode og bestået den afsluttende prøve på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper
  • Opnået kompetencer svarende til førstehjælp og brandbekæmpelse

Spørgsmål: Hvor mange arbejdsmarkedsuddannelser indgår i forløbet 'Fleksibel social- og sundhedshjælper'?

Svar: Fleksibel social- og sundhedshjælper består af fire obligatoriske arbejdsmarkedsuddannelser (FSSH 1-4) og én valgfri arbejdsmarkedsuddannelse, hvor deltagerne kan vælge mellem tre arbejdsmarkedsuddannelser (FSSH5a, FSSH5b eller FSSH5c).

Spørgsmål: Hvad er varigheden af fleksibel social- og sundhedshjælper?

Svar: De enkelte arbejdsmarkedsuddannelser har forskellige varighed fra 1 uge til 5 uger. Tilsammen har de 5 arbejdsmarkedsuddannelser i fleksibel social- og sundhedshjælper en varighed på 15 uger. Arbejdsmarkedsuddannelserne kan tages over en periode på op til 4 år, hvilket svarer til de sædvanlige, hidtidige kriterier for godskrivning.

Spørgsmål: Hvad er baggrunden for at fleksibel social- og sundhedshjælper kan have en varighed på op til fire år?

Svar: Det fremgår af bilag 1 i bekendtgørelse til social- og sundhedshjælper, at arbejdsmarkedsuddannelser (AMU) skal være erhvervet inden for de seneste fire år før uddannelsesstart. Det betyder, at der ved optagelse på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper kan kan ske godskrivning for arbejdsmarkedsuddannelser, som er erhvervet inden for de seneste fire år.

Spørgsmål: Skal arbejdsmarkedsuddannelserne i fleksibel social- og sundhedshjælper tages i en bestemt rækkefølge?

Svar: FEVU anbefaler, at arbejdsmarkedsuddannelserne tages i den nummererede rækkefølge, dvs. FSSH1, FSSH2, FSSH3 osv., da indholdet i uddannelserne er tilrettelagt med faglig og læringsmæssig progression for øje.

Spørgsmål: Er der mulighed for at tilrettelægge et særligt forløb for medarbejdere, der har dansk som andetsprog?

Svar: Ja. Varigheden af arbejdsmarkedsuddannelserne i fleksibel social- og sundhedshjælper kan forlænges med op til 25%, da uddannelserne kan tilrettelægges som to-sprogsundervisning.

Spørgsmål: Hvordan tilegnes kompetencer svarende til førstehjælp og brandbekæmpelse?

Svar: For deltagere over 25 år tilegnes certifikaterne i førstehjælp og brandbekæmpelse som en del af den afsluttende skoleperiode. For deltagere under 25 år tilegnes certifikater i førstehjælp og brandbekæmpelse, som en del af den supplerende undervisning på grundforløbet, inden deltageren overgår til den afsluttende skoleperiode med den afsluttende prøve.

 

 

Godskrivning af relevant erhvervserfaring

Spørgsmål: Hvordan defineres relevant erhvervserfaring?

Svar: Bilag 1 i bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper fastsætter, hvad der kan karakteriseres som 'relevant erhvervserfaring, og som giver grundlag for godskrivning af oplæringsdelen.

Spørgsmål: Kan en deltager med 2 års beskæftigelse fra andre brancher end fra pleje- og omsorgsområdet blive faglært social- og sundhedshjælper ved at gennemføre de fem arbejdsmarkedsuddannelser i fleksibel social- og sundhedshjælper?

Svar: Nej. En ansøger skal opfylde kriterierne for relevant erhvervserfaring, som FEVU har opstillet i bilag 1 i bekendtgørelse til social- og sundhedshjælper.

Spørgsmål: Hvordan dokumenterer en ansøger relevant erhvervserfaring?

Svar: Relevant erhvervserfaring dokumenteres via en arbejdsgivererklæring. Den enkelte social- og sundhedsskole kan vejlede nærmere om, hvordan arbejdsgivererklæringen indhentes.

Spørgsmål: Hvad afgør om en ansøger får godskrevet hele eller dele af oplæringen?

Svar: Varigheden af og indholdet i den konkrete beskæftigelse afgør om der er grundlag for godskrivning. Det er fastsat i uddannelsesbekendtgørelsens bilag 1, hvilke kriterier der skal være opfyldt for, at beskæftigelsen kan godskrives som relevant erhvervserfaring.

 

Godskrivning af arbejdsmarkedsuddannelser

Spørgsmål: Hvor meget godskrivning får en ansøger på social- og sundhedshjælperuddannelsen, hvis ansøgeren har gennemført de fem arbejdsmarkedsuddannelser i fleksibel social- og sundhedshjælper?

Svar: De fem arbejdsmarkedsuddannelser har en samlet varighed på 15 uger og giver 15 ugers godskrivning på social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Spørgsmål: Kan en ansøger få godskrivning for en eller flere arbejdsmarkedsuddannelser i fleksibel social- og sundhedshjælper, hvis ansøgeren overgår til erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper?

Svar: Ja. Arbejdsmarkedsuddannelserne i fleksibel social- og sundhedshjælper giver godskrivning på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper, svarende til længden af arbejdsmarkedsuddannelserne. Hvis ansøgeren fx har gennemført FSSH1 på 3 uger, får deltageren 3 ugers godskrivning på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper.

Spørgsmål: Kan en medarbejder skifte til erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper, hvis medarbejderen har gennemført nogle af arbejdsmarkedsuddannelserne i fleksibel social- og sundhedshjælper?

Svar: Ja. I det tilfælde får medarbejderen merit for de arbejdsmarkedsuddannelser i fleksibel social- og sundhedshjælper, som medarbejderen har gennemført. Hvis medarbejderen fx har gennemført FSSH1 på 3 uger, får medarbejderen 3 ugers godskrivning på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper.

Realkompetencevurdering

Spørgsmål: Hvordan bliver en deltager faglært social- og sundhedshjælper, når deltageren har gennemført de fem arbejdsmarkedsuddannelser i fleksibel social- og sundhedshjælper?

Svar: Deltageren bliver faglært ved at søge om optagelse på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper, der varer 2 uger i en skoleperiode, hvor den afsluttende prøve aflægges. Når deltageren har gennemført de fem arbejdsmarkedsuddannelser i fleksibel social- og sundhedshjælper, får deltageren godskrevet 15 af de 17 ugers skoleundervisning på hovedforløbet til social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Spørgsmål: Er der forskel på om en deltager på fleksibel social- og sundhedshjælper er over eller under 25 år?

Svar: Ja. Alle der opfylder betingelserne i AMU-loven har adgang til arbejdsmarkedsuddannelserne, men de generelle bestemmelser på erhvervsuddannelsesområdet fastsætter, at der ved optagelse på erhvervsuddannelserne er forskellige krav til ansøgerne - afhængigt af om de er over eller under 25 år (se nedenfor).

Spørgsmål: Hvordan optages ansøgere under 25 år, der har gennemført arbejdsmarkedsuddannelserne i fleksibel social- og sundhedshjælper, på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper?

Svar: For ansøgere under 25 år laver skolen en realkompetencevurdering, som omfatter ansøgers forudsætninger for grundforløbets 2. del. På den baggrund udarbejder skolen en personlig uddannelsesplan. Realkompetencevurderingen kan resultere i, at ansøgere under 25 år skal gennemføre hele eller dele af grundforløbets 2. del. Skolen vurderer også evt. godskrivning og afkortning i forhold til hovedforløbet. Arbejdsmarkedsuddannelserne i fleksibel social- og sundhedshjælper giver godskrivning for 15 af de 17 ugers skoleundervisning på hovedforløbet på social- og sundhedshjælperuddannelsen, og relevant erhvervserfaring giver afkortning af oplæringstiden jf. bilag 1 i bekendtgørelse til social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Spørgsmål: Hvordan optages ansøgere over 25 år, der har gennemført arbejdsmarkedsuddannelserne i fleksibel social- og sundhedshjælper, og som kan dokumentere 2 års relevant erhvervserfaring på social- og sundhedshjælperuddannelsen?

Svar: For ansøgere over 25 år laver skolen en realkompetencevurdering, hvor skolen angiver, hvilke teoretiske og praktiske kompetencer, som skolen har anerkendt i henhold til bilag 1 i bekendtgørelse om social- og sundhedshjælperuddannelsen. Som udgangspunkt kan en ansøger med 2 års relevant erhvervserfaring og med gennemførte arbejdsmarkedsuddannelser i fleksibel social- og sundhedshjælper, optages på den afsluttende skoleperiode på 2 uger på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper, hvor den afsluttende prøve aflægges.

Vejledning

Spørgsmål: Har oplæringsvejlederne en vejledningsforpligtigelse for medarbejdere, der gennemfører den fleksible social- og sundhedshjælperuddannelse?

Svar: Nej.

Spørgsmål: Hvordan understøttes medarbejderne i at omsætte teoretisk viden fra arbejdsmarkedsuddannelserne i praksis?

Svar: Ved brug af fleksibel social- og sundhedshjælper fortsætter medarbejderen i sit hidtidige ansættelsesforhold, og tager samtidig over en periode en række arbejdsmarkedsuddannelser, som giver merit på social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Det kan med fordel overvejes lokalt, hvordan man bedst understøtter, at medarbejderens nye viden og kompetencer omsættes i praksis på arbejdspladsen, i takt med at medarbejderen udvikler sit faglige niveau via arbejdsmarkedsuddannelserne. Det kan fx være på baggrund af løbende dialog med medarbejderen under og efter uddannelse at overveje, om der er behov for at tilpasse de opgaver, som medarbejderen varetager, så opgaverne understøtter medarbejderens faglige læringsudvikling, eller at overveje om der er behov for faglig sparring, fx med erfarne faglærte kolleger.

Ansøgning om optagelse til afsluttende skoleperiode

Spørgsmål: Hvordan ansøger deltageren om optagelse på erhvervsuddannelsen til social- og sundhedshjælper?

Svar: Ansøgning sker via de almindelige reglerne for adgang og optagelse på erhvervsuddannelserne.

Spørgsmål: Hvad er proceduren for optagelse af ansøgere uden en uddannelsesaftale?

Svar: Ansøgning sker via optagelse.dk

Økonomi og tilskudsmuligheder

Spørgsmål: Hvordan ansøger kommunen ”Ufaglært til Faglært”-puljen?

Svar: Den opsøgende indsats for uddannelse & kompetenceudvikling kan vejlede kommunen om økonomi og tilskudsmuligheder for medarbejdere, der skal arbejdsmarkedsuddannelserne i den fleksible social- og sundhedshjælper. Kontakt Den opsøgende indsats

Medarbejdere i kommunerne på 3F- og FOA-overenskomst kan få en faglig uddannelse uden at gå ned i løn. Læs mere her>

Se videoen om på-vej-til forløb med tilskud fra ufaglært til faglært-puljen.


Spørgsmål: Hvem er målgruppen for puljen ”Ufaglært til Faglært? 

Svar: Målgruppen er ufaglærte/ kortuddannede medarbejdere, der er over 25 år og har 1 års ansættelse i kommunen på ansøgningstidspunktet, og som arbejdsgiveren ønsker at understøtte.
 
Den opsøgende indsats for uddannelse & kompetenceudvikling kan vejlede kommunen om økonomi og tilskudsmuligheder for medarbejdere, der skal arbejdsmarkedsuddannelserne i den fleksible social- og sundhedshjælper. 
Kontakt Den opsøgende indsats 

Spørgsmål: Hvilke økonomiske tilskud kan kommunen søge, når en medarbejder skal gennemføre arbejdsmarkedsuddannelserne i den fleksible social- og sundhedshjælper? 

Svar: Det er muligt for kommuner at søge om tilskud, hvis kriterier for at ansøge er opfyldt. Hvis dette er tilfældet, har kommunerne mulighed for at søge tilskud: 

  1. Ufaglært til Faglært puljen under Den kommunale Kompetencefond
  2. Offentlige tilskud (fx VEU-godtgørelse eller SVU, hvis uddannelsen kombineres med FVU)  
  3. Befordring
  4. Vikardækning når en medarbejder er på uddannelse samt mulighed for at søge om jobrotationsydelse

Den opsøgende indsats for uddannelse & kompetenceudvikling kan vejlede kommunen om økonomi og tilskudsmuligheder for medarbejdere, der skal arbejdsmarkedsuddannelserne i den fleksible social- og sundhedshjælper. 

Kontakt Den opsøgende indsats

FEVU har udviklet en folder, som giver et overblik over uddannelsen og de vigtigste informationer. Den er beregnet til at bruge som udgangspunkt for samtaler med potentielle deltagere og kan udleveres som materiale til orientering.

Folder fleksibel social- og sundhedshjælper

Download folderen til print>