Erhvervsuddannelser og AMU-uddannelser på det pædagogiske område og social- og sundhedsområdet

For udviklere (mål, prøver, inspirationsmaterialer)
FEVU har i 2024 revideret materialer til udvikling af uddannelser og prøver.
I samarbejde med udbydere har FEVU revideret prøveskabelonerne, så de er enkle at arbejde med og gør det tydeligt, hvor udviklerne af en prøve skal uddybe prøveskabelonen med tekst.
Der er tre overordnede prøveformer: Mundtlige, praktiske og skriftlige. Den skriftlige prøveform Multiple Choice adskiller sig fra de øvrige skriftlige prøveformer og har derfor fået sin egen skabelon.
Under hver overordnet prøveform er det muligt at udvikle prøven på forskellig vis. De forskellige muligheder er beskrevet i ”Hjælpemateriale til valg af prøveform og udvikling af prøver på AMU”. FEVU anbefaler, at du læser hjælpematerialet grundigt, inden du skal i gang med at udvikle en prøve. Du finder hjælpematerialet ved at klikke længere nede på denne side.
Klare bedømmelseskriterier og beståelseskrav
Klare og præcise bedømmelseskriterier er en forudsætning for, at deltagerne i prøverne på tværs af undervisere og udbydere kan få en ensartet og fair bedømmelse.
FEVU anbefaler ved udvikling af nye prøver, at beståelseskravet til prøverne er på mellem 70 % og 80 %.
Behov for udvikling eller revision af en uddannelse
Hvis arbejdspladser eller udbydere registrerer nye uddannelsesbehov, som bør omsættes til en AMU-uddannelse, skal I anvende dette skema. Spørgsmålene i skemaet besvares og indsendes til Fællesudvalget for Erhvervsrettede Velfærdsuddannelser (FEVU). Behovet skal før indsendelsen til FEVU drøftes i det lokale uddannelsesudvalg, som skal underskrive skemaet.
Fællesudvalget vil behandle uddannelsesbehovet og såfremt udvalget er enig i behovet, vil uddannelsen blive udviklet og godkendt til udbud hos de relevante udbydere. Vær opmærksom på, at den udbyder, der er med til at melde behovet ind, ikke nødvendigvis bliver valgt til at udvikle selve uddannelsesmålet.
Hent skemaet
Behov for revision af en prøve
Hvis I oplever, der er problemer med en prøve, kan I udfylde dette spørgeskema
FAQ
Vejledning til udvikling af prøve
Hjælpemateriale
Hjælpematerialet er målrettet udviklerne af prøver på FEVU´s område. Materialet indeholder en vejledning til udviklerne om valg af prøveform, samt en lang række informationer om hvordan prøverne skal udvikles. Vi anbefaler at du læser hjælpematerialet grundigt, når du skal i gang med at udvikle en prøve.
Hjælpemateriale til valg af prøveform
Hjælpedokumenter
Klare og præcise bedømmelseskriterier er en forudsætning for, at deltagerne i prøverne på tværs af undervisere og udbydere kan få en ensartet og fair bedømmelse. Udvikleren af prøven kan udarbejde et bedømmelsesskema, som kan hjælpe underviserne, når de skal bedømme deltagerne. Hent bedømmelsesskemaer her:
Skabelon til bedømmelsesskema 2_1_0
Skabelon til bedømmelsesskema 0-X
Prøveskabeloner
Her kan du hente skabelonerne til FEVU´s fire prøveformer: mundtlig prøve, praktisk prøve, skriftlig prøve og multiple choice. I skabelonerne er det markeret med gult, hvor du som udvikler skal udfylde med tekst. Ved enkelte prøveformer er der desuden ekstra skabeloner, fx til præsentationsportfolio, hvor der er udarbejdet forside.
Mundtlig prøve
Mundtlig prøve: Prøvebeskrivelse
Mundtlig prøve: Prøveforlæg til deltager
Mundtlig prøve: Prøve til deltager
Mundtlig prøve: Rettevejledning til underviser
Praktisk prøve
Praktisk prøve: Prøvebeskrivelse
Praktisk prøve: Prøveforlæg til deltager
Praktisk prøve: Prøve til deltager
Praktisk prøve: Rettevejledning til underviser
Skriftlig prøve
Skriftlig prøve: Prøvebeskrivelse
Skriftlig prøve: Prøveforlæg til deltager
Skriftlig prøve: Prøve til deltager
Skriftlig prøve: Rettevejledning til underviser
Multiple choice
Multiple choice: Prøvebeskrivelse
Multiple choice: Prøveforlæg til deltager
Multiple choice: Prøve til deltager
Multiple choice: Rettevejledning til underviser
Udvikling af uddannelse og inspirationsmaterialer
Materialer til udvikling af uddannelse
Når du skal udvikle en arbejdsmarkedsuddannelse skal du altid udforme en målbeskrivelse, en prøve og et inspirationsmateriale.
Når du skal revidere en arbejdsmarkedsuddannelse skal du også anvende skabelonen til målbeskrivelse. Du skal også undersøge om din revision af målet giver anledning til, at der skal ændres i prøven. I mange tilfælde vil en revision medføre, at inspirationsmaterialet skal justeres.
Til både ny-udvikling og revision skal du anvende de skabeloner, som FEVU har udviklet og stiller til rådighed. Du skal altid aflevere materialerne i FEVU’s skabeloner.
Du finder skabelonerne her:
I skabelon til udvikling af mål udfylder du: Titel, målformuleringens ordlyd, varighed, målgruppe mv.
Skabelon til udvikling af mål
Med brug af hjælpeværktøjet ”Fra AMU-mål til prøve” kan du omsætte målformuleringen til delkompetencer, som du igen kan omsætte til temaer for prøven og i prøvespørgsmål. Du får med værktøjet en systematik, der sikrer at prøven afspejler de kompetencer, som uddannelsen giver deltageren.
Fra AMU-mål til prøve
FEVU har i 2025 revideret skabelon til inspirationsmateriale. FEVU anbefaler, at et nyt inspirationsmateriale fylder op til maksimum 50 sider, men i mange tilfælde vil det være tilstrækkeligt med mellem 15 og 20 sider. Inspirationsmaterialet skal give udviklerne inspiration til tilrettelæggelse af uddannelsen, og må gerne indeholde forslag til indhold, metoder, referencer og gerne links, hvor underviser kan finde uddybende inspiration. Den ny skabelon til inspirationsmateriale er udarbejdet med hjælpetekster med kursiv og tydelig angivelse af, hvor udvikler skal uddybe med supplerende tekster.
Skabelon til inspirationsmateriale