Erhvervsuddannelser og AMU-uddannelser på det pædagogiske område og social- og sundhedsområdet
Rekruttering og introduktion
AMU som redskab til uddannelse fra ufaglært til faglært
Fokus på rekruttering fordrer et stærkt AMU-udbud, som introducerer til faget og erhvervsuddannelserne.
Med et stigende antal ældre med et øget plejebehov og færre ansøgere på social- og sundhedsuddannelserne vil behovet for nye medarbejdere på ældre- og sundhedsområdet blive stort de kommende år. Det øgede behov har bl.a. også fordret politiske aftaler for at styrke rekrutteringen til området. Efterspørgslen efter faglærte social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter betyder også, at en kommende medarbejder har en høj jobsikkerhed efter gennemført uddannelse.
AMU skal i denne sammenhæng bidrage til at kvalificere ledige til at varetage opgaver og på sigt gennemføre en relevant erhvervsuddannelse.
På denne side findes en række forskellige uddannelsesmuligheder, hvor AMU bruges som redskab til uddannelse fra ufaglært til faglært.
Fleksibel social- og sundhedshjælperuddannelse
En supplerende vej til faglært social- og sundhedshjælper
FEVU har udviklet et attraktivt tilbud til ufaglærte, som ønsker at blive faglært social- og sundhedshjælper, og som har brug for at tage uddannelsen i bidder og med fleksibel varighed. Fleksibel social- og sundhedshjælper er et uddannelsestilbud, der supplerer de øvrige uddannelsesveje til social- og sundhedshjælper.
Fleksibel social- og sundhedshjælper består af fire obligatoriske arbejdsmarkedsuddannelser og én valgfri arbejdsmarkedsuddannelse, hvor deltagerne kan vælge mellem tre arbejdsmarkedsuddannelser. Den samlede varighed af arbejdsmarkedsuddannelserne er 15 uger.
Læs alt om uddannelsesvejen 'Fleksibel social- og sundhedshjælper'>
Introduktionsforløb til ældre- og handicapområdet
AMU-pakker der giver merit til erhvervsuddannelser
Klik på uddannelsen for at se den eller de AMU-pakker, der giver merit til den pågældende erhvervsuddannelse:
Materiale til rekruttering af nyledige til social- og sundhedsområdet
FEVU har gennemført analysen ’Hvilke uddannelsesmæssige tiltag kan fremme, at flere nyledige/brancheskiftere søger ældre- og sundhedsområdet?
Analysen viser, at der har været en væsentlig stigning i ledighedsgruppen på omkring 14 % i perioden fra marts-september 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Gruppen af de nyledige består i høj grad af personer med en ufaglært eller faglært uddannelsesbaggrund, som tidligere har haft en tilknytning til et servicefag. Derfor forventer FEVU, at der er færre barrierer for at foretage et brancheskift til social- og sundhedsområdet.
Analysen belyser det større potentiale for at øge rekrutteringen af nyledige til social- og sundhedsområdet, og med afsæt i analysen og dennes konklusioner har FEVU udviklet tre vejlednings- og inspirationsmaterialer, som kan bidrage til at øge rekrutteringen til social- og sundhedsområdet gennem AMU.
Inspirations- og vejledningsmateriale
”Gør flere nyledige klar til en uddannelse på social- og sundhedsområdet – inspiration til en styrket rekrutteringsindsats” (pdf)
Materialet retter sig især til arbejdsgivere, jobcentre, social- og sundhedsskoler samt FOA’s lokalafdelinger og A-kasser, der alle har mulighed for at bidrage til et godt samarbejde om forløbene.
”Fakta om jobbet og uddannelserne til social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent” (pdf)
Materialet retter sig til jobcentre, som et overblik for mulighederne bag uddannelses- og jobprofilerne på de to social- og sundhedsuddannelser. Materialet kan også udleveres direkte til den ledige.
”Nye økonomiske vilkår for ledige, som vil uddanne sig på social- og sundhedsområdet” (pdf)
Materialet henvender sig til jobcentre, A-kasser, SOSU-skoler og arbejdsgivere ift. blikket for de nye økonomiske muligheder for ledige, som vælger en social- og sundhedsuddannelse.