Fagligt Udvalg for Ernæringsassistent-uddannelsen
Billede
fue final top til www helt final

Om FUE

FUE er en forkortelse for Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen.

FUE bidrager til udviklingen af uddannelsen og sikrer, at den er tilpasset fremtidens arbejdsmarked.

Opgaver

Det faglige udvalg (FUE) er nedsat på baggrund af Lov om erhvervsuddannelser. Udvalget varetager blandt andet følgende opgaver:

  • Fastsætter uddannelsesordninger og bestemmer varighed og struktur for ernæringsassistentuddannelsen.
  • Varetager og udvikler uddannelsens indhold, herunder retningslinjer for oplæringsophold og afsluttende prøve.
  • Godkender oplæringsvirksomheder og arbejder for gode uddannelsesmæssige forhold i oplæringsvirksomhederne.
  • Følger udviklingsmulighederne for udvalgets område og tager initiativ til revision af uddannelserne.

 

Strategi for Ernæringsassistentuddannelsen

Læs udvalgets vision, kerneudfordringer og pejlemærker for uddannelsen

Strategien i tekst

Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen (FUE) har skabt en strategi, der formulerer visionen for udvalgets arbejde og for uddannelsen. Den definerer kerneudfordringer og aftegner pejlemærker, der sikrer fremgang i FUE’s strategi.

Strategiens formål er at skabe et fælles udgangspunkt for udvalgets arbejde med ernæringsassistentuddannelsen. Derigennem gøres det tydeligt, hvad udvalget vil prioritere i de kommende år.


Vision

Det er FUE’s ambition, at ernæringsassistentuddannelsen fortsat skal bidrage til at løse udfordringer og opgaver, som det danske samfund står med i forhold til ernæring, sundhed, forebyggelse, trivsel og bæredygtighed – særligt på kommunalt, regionalt og statsligt niveau.

Det drejer sig for eksempel om ældre borgere i eget hjem eller på plejecentre, kronikere og indlagte patienter, der har behov for ernæringsrigtig mad for at sikre sundhed og livskvalitet, både når det kommer til forebyggelse, behandling og rehabilitering. Det drejer sig også om børn og unges madvaner, sundhed og fællesskaber gennem sund og velsmagende mad. Og endelig drejer det sig om den grønne omstilling i de offentlige køkkener.

Udvalgets vision er:

  • at ernæringsassistentuddannelsen fortsat skal være en selvstændig kvalitetsuddannelse, der matcher arbejdsmarkedets behov.
  • at ernæringsassistentuddannelsen anerkendes og prioriteres som en central velfærdsuddannelse.
     

Kerneudfordringer

FUE identificerer to kerneudfordringer, som udvalget vil fokusere på for at sikre en balance mellem faglærte ernæringsassistenter og arbejdsmarkedets behov.

For det første er der for få, der starter på ernæringsassistentuddannelsen. For det andet er gennemførslen for lav hos dem, der starter på uddannelsen.


Pejlemærker

Pejlemærker skal forstås som sætninger, der kan agere rettesnore for udvalgets strategiske prioriteter. FUE har udvalgt seks pejlemærker:

  • Forbedret rekruttering – Bidrage til øget rekruttering til uddannelsen blandt alle målgrupper.
  • Øget gennemførelse – Bidrage til at sikre rammer, der fremmer elevers tilknytning til uddannelsen og øger gennemførelsen.
  • Styrket kendskab til uddannelsen – Medvirke til at udbrede fortællingen om ernæringsassistentuddannelsen som en velfærdsuddannelse, der bidrager til at løse markante udfordringer, vi som samfund står overfor.
  • Samarbejde med centrale aktører – Samarbejde med centrale aktører omkring uddannelsen, herunder udbyderskoler, LUU’er, oplæringssteder, elever og ministerium samt hente inspiration fra andre uddannelser, videnscentre, vidensinstitutioner og samfundet generelt.
  • Høj uddannelseskvalitet – Bidrage til løbende at udvikle og forbedre kvaliteten af uddannelsen, så faglærte ernæringsassistenter er klædt på til arbejdsmarkedet.
  • Attraktiv placering i uddannelseslandskabet – Løbende følge uddannelsespolitiske aftaler og bidrage til, at ernæringsassistentuddannelsen har en attraktiv placering i uddannelseslandskabet.

Ved FUE’s årlige strategiske drøftelse tages de strategiske pejlemærker op, der evalueres på indsatser gennemført i det år, der er gået, og det vurderes, om sætningerne skal tilpasses ift. de erfaringer, som er opnået.

Strategien visualiseret
Strategi for Ernæringsassistentudddannelsen

Medlemmer af FUE

Bodil Geipel Lauritsen
Bodil Geipel Lauritsen
Uddannelseskonsulent
Formand
Danske Regioner
Jeppe Mikkelsen
Jeppe Mikkelsen
Uddannelsespolitisk konsulent
Næstformand
Kost og Ernæringsforbundet
Fotografen er på vej
Marianne Vilsbøll Jacobsen
Regionsformand
Medlem
Kost og Ernæringsforbundet
Lise Lotte Hjorth Sørensen
Lise Lotte Hjorth Sørensen
Uddannelseskoordinator
Medlem
Danske Regioner
Fotografen er på vej
Mathias Aricó
Faglig Teamleder
Medlem
Kost og Ernæringsforbundet
Fotografen er på vej
Steffen Nyhus Haurum
Konsulent
Medlem
KL
Suppleant - FUE
Natasja Laursen
Suppleant
Kost og Ernæringsforbundet
Suppleant - FUE
Vacant
Suppleant
KL

Møder

Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen mødes fire gange årligt. Følgende mødedatoer er for nuværende planlagt:

  • 5. februar 2025
  • 13. maj 2025
  • 2. september 2025
  • 10. november 2025
  • 9. februar 2026

Mulighed for drøftelse med FUE/FUE-formandskabet

FUE lægger vægt på at være i god og tæt dialog med jer ude på skolerne, med LUU-medlemmer og alle øvrige aktører, der varetager eller har interesse for ernæringsassistentuddannelsen.

Derfor stiller FUE sig til rådighed for en dialog med jer om emner foreslået af jer.

Har du/I et ønske om at gå i dialog med FUE eller med FUE-formandskabet om et særligt emne, så send forslaget til fue@sevu.dk.

FUE vil vende tilbage med forslag til, hvordan og hvornår dialogen vil kunne finde sted. 

Referater

Her finder du offentlige referater fra de seneste møder i FUE:

Kontakt

Christian Schmidt Jacobsen
Christian Schmidt Jacobsen
3817 8299
2153 4411
For godkendelse af læresteder og spørgsmål om uddannelsesbeviser
3817 8298