Erhvervsuddannelser og AMU-uddannelser på det pædagogiske område og social- og sundhedsområdet
Hvordan skal fremtidens AMU på FEVU’s område være sammensat for at sikre aftagernes interesse?
Antallet af deltagere på FEVU’s arbejdsmarkedsuddannelser er fra 2019 til 2023 faldet fra 46.500 deltagere til 41.629 deltagere på trods af, at der fortsat ses og er et ønsket behov for at opkvalificere medarbejderne på jobområderne.
For at AMU kan leve op til efterspørgslen efter arbejdsmarkedsrelevante kompetencer, skal AMU-systemet fortsat gøres bedre og udvikles. Derfor er det relevant for FEVU at opnå viden om, hvad der blandt brugere af AMU opfattes som kvalitet i efter- og videreuddannelse, og hvordan AMU i højere grad end tilfældet er i dag kan efterkomme ønsker fra praksis.
Analysens formål er at kortlægge mønstre i efterspørgsel og behovene i praksis, med særligt henblik på at imødekomme de politiske fokuspunkter og initiativer fra trepartsaftalen om langsigtede investeringer i voksen-, efter- og videreuddannelsesområdet herunder styrkelse af arbejdsmarkedsuddannelserne (VEU-trepart) fra september 2023.
I forbindelse med VEU-trepartens særlige initiativ om en ny udbudsmodel for AMU (punkt 12 i aftalen) bidrager projektet også til at styrke FEVU’s grundlag for udvalgets behandling af udbudsrunden i 2025, herunder uddybende viden om aftagernes efterspørgselsmønstre ift. efter- og videreuddannelse/AMU.
Projektet vil også have en undersøgende tilgang til elementet om full-service-koncepter i VEU-trepartsaftalens punkt 13. Her vil projektet bidrage med baggrund i dokumenteret viden om aftagernes efterspørgsel.
Projektet består af en kvalitativ og en kvantitativ del. Den kvalitative del baseres på interviews med aftagere, skoler og uddannelsessekretariater og gennemføres af konsulenthuset M.B.C på vegne af FEVU. Den kvantitative del belyser særligt den geografiske dækning af det nuværende og kommende udbud og gennemføres af SEVU.
Projektet afsluttes ved udgangen af 2024.