Sammen skaber vi indsatser og aktiviteter, der mindsker
frafald og styrker elevernes tilknytning til
social- og sundhedsuddannelserne

Baggrund for det fælles projekt
For at imødekomme det stigende behov for faglært personale har FEVU og Danske SOSU-skoler arbejdet målrettet med at øge gennemførelsen på social- og sundhedsuddannelserne. Både individuelt og i fællesskab har de iværksat tiltag for at sikre, at flere gennemfører uddannelsen som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent.
Til trods for en række tidligere indsatser er frafaldet på social- og sundhedsuddannelserne fortsat for højt. Ifølge nøgletal fra 2024 er frafaldet på hovedforløbene for begge uddannelser stadig markant sammenlignet med erhvervsuddannelser generelt. Dette projekt tager afsæt i disse udfordringer og søger at udvikle løsninger, der kan styrke fastholdelsen af eleverne og sikre flere veluddannede social- og sundhedsprofessionelle i fremtiden.
Den fælles indsats har derfor haft til formål at reducere frafaldet på hovedforløbet af social- og sundhedsuddannelserne og dermed øge gennemførelsen.
For at opnå dette har initiativet følgende mål:
- Styrket vidensgrundlag: Skabe et fælles overblik over eksisterende viden om frafaldsproblematikker samt identificere de væsentligste strukturelle og lovgivningsmæssige barrierer.
- Identifikation af effektive indsatser: Kortlægge og fremhæve de tiltag, der har vist sig at mindske frafaldet på hovedforløbet. Dette inkluderer indsatser, der er gennemført på skolen, i oplæringsvirksomheder eller i et samarbejde mellem de to.
Gennem den fælles indsats har afsættet været et ønske om at skabe bedre rammer for eleverne, så flere kan gennemføre deres uddannelse og bidrage til fremtidens social- og sundhedssektor.
Kerneelementsprojektet er finansieret af midler fra Styrelsen for Udvikling og Kvalitet (STUK), udviklet af Rambøll Management Consulting, og Louise Bank har stået for det grafiske udtryk.